• امروز : سه شنبه - ۲۷ شهریور - ۱۴۰۳
20

يادداشتي برمهاجرت جوانان شهرهای دورود و ازنا

  • کد خبر : 4790
  • ۲۲ دی ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۷
يادداشتي برمهاجرت جوانان  شهرهای دورود و ازنا

توسعه و عمران هر شهری در گرو ایجاد زیرساخت‌های مهم و ضروري است که باعث رونق‌، اشتغال‌زایی، پیشرفت و ایجاد فضای شور و نشاط اجتماعی می‌شود. همچنين تحقق این امر باعث ایجاد انگیزه سکونت و عدم مهاجرت خواهد شد. شهرستان‌های دورود و ازنا طی سال‌های اخیر با افزایش نگران‌کننده مهاجرت مواجه بوده و این مهاجرت […]

توسعه و عمران هر شهری در گرو ایجاد زیرساخت‌های مهم و ضروري است که باعث رونق‌، اشتغال‌زایی، پیشرفت و ایجاد فضای شور و نشاط اجتماعی می‌شود. همچنين تحقق این امر باعث ایجاد انگیزه سکونت و عدم مهاجرت خواهد شد.

شهرستان‌های دورود و ازنا طی سال‌های اخیر با افزایش نگران‌کننده مهاجرت مواجه بوده و این مهاجرت علل مختلفی داشته که مهم‌ترین آن عدم وجود زیرساخت‌ها و فضای کسب و کار بوده است‌.

متأسفانه طی سه دهه اخیر شاهد بوده‌ایم که این شهرستان‌ها با وجود استعدادهای مختلف نیروی انسانی، کشاورزی، گردشگری و صنعت، هیچ‌گونه سرمایه‌گذاری کلان از بخش دولتی و بخش خصوصی نداشته است که تنها اگر فقط در حوزه گردشگری و یا کشاورزی هم در این شهرها سرمایه‌گذاری می‌شد شاهد این همه عقب‌افتادگی و مهاجرت از این مناطق نبودیم.

استان‌هایی همچون تهران، البرز، خوزستان، مرکزی و اصفهان بیش‌ترین مناطق مهاجرپذیر از شهرهای دورود و ازنا بوده‌اند به طوری که در حال حاضر جمعیتی معادل چند برابر جمعیت کنونی شهر ازنا و دورود فقط در استان‌های تهران و البرز ساکن شده‌اند و این واقعیتی ناراحت‌کننده است که این جمعیت برخلاف میل خود و تنها به خاطر اشتغال و کسب در‌آمد، شهر و دیار خود را رها کرده و اکثراً در حاشیه‌ها و مناطق فاقد امکانات رفاهی لازم در تهران و البرز ساکن شده‌اند که اگر این مهاجران در شهر خود سكونت داشتند، می‌توانستند دیارشان را منشأ تحولات مثبت بسیاری نمايند.

متأسفانه سال‌هاست که استان لرستان و منطقه دورود و ازنا نتوانسته‌اند از بودجه‌های کلان دولتی بهره‌  لازم را ببرند و از علت‌های آن عدم دقت و پیگیری مسوولان شهرستان ازنا و استان لرستان برای جذب بودجه‌ها و حق و حقوق این شهر و استان بوده است و تاکنون هیچ صنعت و یا طرح زیر‌بنایی مهم و تحول‌آفرینی در این شهرها به وجود نیامده است تا از این همه مهاجرت و نابه‌سامانی جلوگیری کند.

صنایع مختلفی همچون صنایع غذایی گهر و توسعه صنعت سیمان (فاز 4) در دورود و صنایع فولاد و منطقه ویژه اقتصادی در ازنا به علت سوء مدیریت و عدم توجه از جانب مسوولان استانی و کشوری تاکنون نتوانسته به سرانجام برسد و گرهی از مشکلات مردم محروم و رنجدیده این خطه را باز کند.

با یک بررسی آماری می‌توان به این نکته پی برد که اغلب کسانی که از این دو شهر مهاجرت نموده‌اند به میل باطنی و یا علاقه شخصی نبوده است، زیرا هیچ‌وقت یک شخص زادگاه و محل زندگی خود را که سرشار از خاطرات ریز و درشت و تعلقات معنوی و هم‌جواری با بستگان و خویشاوندان است را با شهر دیگر هر چند مدرن و پیشرفته كه در آن غريب است عوض نمی‌کند.

نکته مهم مهاجرت فزاینده مردم دو شهر ازنا و دورود شامل مهاجرت قشر سازنده، پرتحرک و آینده‌ساز که همان قشر جوان و دانش‌آموخته و صاحب علم و تجربه است که این امر باعث به وجود آمدن خسارت عظیم مادی و معنوی و کند شدن آهنگ پیشرفت این دو شهر شده است و نبود این قشر سازنده، تحرک و پویایی را از این شهرها گرفته است.

بدون شک، مردم مظلوم و شهیدپرور ازنا و دورود در جریان 40 ساله انقلاب اسلامی، خدمات و رشادت‌های زیادی را در مسیر تحقق اهداف انقلاب انجام داده‌اند که از آن جمله حضور مداوم جوانان و مردم این دو شهر در طول 8 سال دفاع مقدس و تقدیم صدها شهید و جانباز و آزاده بوده است؛ و اما این دو شهر با همه خدمات و شایستگی‌ها پس از خاتمه جنگ تحمیلی با این‌که صدمات و لطمات فراوانی از جنگ دیده بودند که از آن جمله بمباران‌های پیاپی کارخانه سیمان و فارسیت، نقاط مسکونی و زیرساخت‌های شهر دورود و همچنین بمباران‌های وحشیانه شهر ازنا توسط هواپیماهای بعثی با بمب‌های خوشه‌ای بوده است، ضمن آن‌که شهرستان ازنا نیز طی سال‌های متمادی هزینه اسکان و پذیرایی از مهاجرین جنگ تحمیلی و همچنین پناهندگان عراقی را نیز متحمل شده است

با اتمام جنگ متأسفانه این دو شهر نیز همانند سایر شهرهای استان لرستان رشد قابل‌توجه و درخوری ازلحاظ توسعه زیرساخت‌های فرهنگی، کشاورزی، حمل‌ونقل و صنعت به خود ندیدند که این امر علاوه بر تشدید عقب‌ماندگی از قافله توسعه و پیشرفت باعث مهاجرت فزاینده مردم ازجمله جوانان تحصیل‌کرده و جویای کار به شهرهای بزرگ کشور شد که خالی شدن منطقه از توان و دانش و تخصص این جوانان ضربه دیگری بود که بر پیکره این دو شهر وارد گردید.

برای نجات این دو شهر و چاره‌جویی برای جلوگیری از مهاجرت بی‌رویه از آن‌ها در وهله اول شناسایی ظرفیت‌ها و استعدادها‌ی آن‌ها و در مراحل بعدی بهره‌گیری از دانش و تجربیات نخبگان و افراد تحصیل‌کرده این دو شهر و افراد مقیم در سایر شهرهای کشور و همچنین گردآوری سرمایه‌های بخش خصوصی، به‌خصوص افراد بومی و علاقه‌مند و دل‌سوخته، می‌تواند این شهرها را از وضعیت نابسامان فعلی بیرون ببرد و این مهم به عواملی همچون وحدت و همدلی مردم و مسوولان دورود و ازنا، قانع نبودن به وضع کنونی و موجود اقتصادی و معیشتی و نگاه ویژه مسوولان استانی و کشوری وابسته است لذا شایسته است برای جبران این امور نگاه ویژه‌ای جهت بازسازی زیرساخت‌ها و پیشرفت منطقه دورود و ازنا توسط مسوولان محترم صورت پذیرد.

نويسنده:حسن گرجي

لینک کوتاه : https://gaharnews.ir/?p=4790

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.